太極論壇

樓主: 海大富

湧泉無根腰無主,力學垂死終無補

樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:30:10 | 顯示全部樓層
只是有話直說,例子有問題嗎? 下次會改進!

...........Kenneth
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:30:45 | 顯示全部樓層
Kenneth 寫到:
只是有話直說,例子有問題嗎? 下次會改進!

非也!非也!
最忌人地寫無限有限呢家野,令人想起李小龍大俠!
大俠在上,請受東東一拜!

....東東
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:31:13 | 顯示全部樓層
好似你提先?

.........Kenneth
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:34:49 | 顯示全部樓層
哈哈!你彈句無限出來,配合我句有限
攪到要拜神

........東東
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:35:15 | 顯示全部樓層
haha.. icicic .. he

........Kenneth
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:45:03 | 顯示全部樓層
東東 寫到:
無塵兄請勿透露我談過的腳掌要訣,謝謝!

蒙塵兄,鄭子是醫師!真的連腳板底係點都唔知咩。
你真係有限公司,仲係跨國有限公司

Isn't this childish!?

.......蒙塵
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:45:39 | 顯示全部樓層
蒙塵兄
諗住講笑式窒你兩句,真係唔好意思!Sorry
其實太家都係練武人,好易溝通
談番腳板底先喇,湧泉穴對武者很重要,練內家拳,站樁,深層次都與穴有關。
我欲問諸位湧泉穴的正確位置在那裏?
腳心是否指中心點位置抑或腳掌主要心臟地帶呢?
若不明瞭,太極拳內練或站樁通脈都是自欺欺人,費時費事。

.......東東
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:46:09 | 顯示全部樓層
東東 寫到:
蒙塵兄
談番腳板底先喇,湧泉穴對武者很重要,練內家拳,站樁,深層次都與穴有關。

東東兄,
今云煲仔飯都唔掂,要支五液出來大家飲杯。
一醉解千仇

......admin_L
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:46:50 | 顯示全部樓層
無塵 寫到:
東東 寫到:
蒙塵兄

東東兄,
今云煲仔飯都唔掂,要支五液出來大家飲杯。
一醉解千仇

(一啖五口液)....講到湧泉穴囉喎.....(一啖燒鵝).......係在腳板底......(一啖五口液).....乾杯.....一醉解千仇 (醉樣)

...東東
 樓主| 海大富 發表於 2011-7-17 14:47:26 | 顯示全部樓層
東東兄不衹武功深不可測,連寫野都教人難以捉摸。貧道在講腳掌心,而兄告又拉扯到湧泉穴,搞到我one head of foggy water。宗師醫生就不會出錯,很好。這是很傳統的想法。有何不可!?

.......蒙塵