太極論壇

樓主: Zoce

《1865年太極拳》

海大富 發表於 2012-4-8 11:57:54 | 顯示全部樓層

0:54 說:「武術精髓在運氣方式,一般人從動作上看不出來。」。

http://www.youtube.com/watch?v=KsSlaIVPPko&feature=plcp&context=C4318416VDvjVQa1PpcFOL349kKu8vw14A-gE3ePxBEOJkYVfJW1c%3D
 樓主| Zoce 發表於 2012-4-8 13:29:08 | 顯示全部樓層
如果沒打算講出來,何必說。
牌術精髓在運氣,一般人從動作上看不出來。
TAZ 發表於 2012-4-13 11:15:34 | 顯示全部樓層
唔知點解TAZ聽到佢講" and the weapon is the treasure of wing chun system, I don’t know, and I don’t think all the people actually seen it in action”. 但係中文字幕就變左『武術精髓在運氣方式,一般人從動作上看不出來。』咁既?

係唔係TAZ除了搗蛋、白痴、 水土不服、小兒驚風、思覺失調、痰多口嗅、神經衰弱、內分泌失調 、 早年痴呆、長期倦怠外,仲多左樣撞聾。
 樓主| Zoce 發表於 2012-4-13 11:27:27 | 顯示全部樓層
可能小學雞體育都有小念頭學了,秘傳可能很快不值錢。
TAZ 發表於 2012-4-13 21:52:19 | 顯示全部樓層
武器同運氣有mud關係呢?唔通佢指既運氣係幸運既運氣,唔係武術通常講既運氣方法既運氣?即係,需要有luck運氣先睇得到詠春既兵器in action?

TAZ 發表於 2012-4-13 21:55:30 | 顯示全部樓層
Zoce 發表於 2012-4-13 11:27
可能小學雞體育都有小念頭學了,秘傳可能很快不值錢。

今時今日,出街最少都要叫打十個,無呢個數誤好話比人聽學詠春。
 樓主| Zoce 發表於 2012-4-13 22:08:23 | 顯示全部樓層
回復 TAZ 的帖子

以前d三毫子公仔書講,自衛術要靠牆站。從黃飛鴻片,已無靠牆。除左盲俠,一邊打,一邊走。

站在懸崖邊同人打,點打呢?
海大富 發表於 2012-4-13 22:31:52 | 顯示全部樓層

Tomato行走時如何運氣? 同平地走路一樣嗎?
 樓主| Zoce 發表於 2012-4-13 23:23:15 | 顯示全部樓層
回復 海大富 的帖子

這個真是很難。我就做不到。
如入無人之境。有人如無人,無人如有人。
TAZ 發表於 2012-4-14 01:04:27 | 顯示全部樓層
當你真的在不知的時候,便有可能。但那可能並不等同絕對。彩票中了頭獎的才會見於新聞頭條。

然而,假如有人在你過橋時跟你清晰說明白你目前的處境,而那人又是你通常信賴的人,情況可能會改變噢。